čtvrtek 27. června 2013

Po půlmaratonu

Tento týden po půlmaratonu mám odpočinkový. I když vás bolí nohy, a myslíte si, že by jste měli akorát tak ležet v posteli, tak je lepší si lehce zaběhat. V neděli jsem byla, a hned jsem se cítila lépe.

Tento týden se žádná extra kilometráž nekoná, a také žádné divočení co se týče rychlosti. Snažím se držet na klusacím tempu 8km/h, které mi přijde jako rychlochůze.
Delší výběh (10-12 km) bude až v sobotu.ALe tak naběhám se ještě dost, tak proč se honit.

Po vzoru Marka27 (www.marek27.cz) jsem přidala záložku cíle.
Také se musím trochu zorganizoat a zařadit posilovací cvičení.







Poznámky,  k mému prvnímu půlmaratonu v Olomouci, aneb co příště pořešit


-
(ze čtvrtka na) pátek špatné vyspání, budíček v 5:30
sobota ráno budíček v 5:30 (málo spánku)
u startu v 18:50, nestihla jsem strečink ani rozklusání
nemá pro mě smysl se pokoušet při 1/2M jíst
neběhat se skupinou (vodič), lepší si najít jednotlivce s podobným tempem
odřenina pod topem od startovního čísla


+
žvýkačka Bitters, sice sladká (lepší zapít), ale funguje
chia semínka
zkusila jsem ionťák nutrend a (asi sedí)


úterý 25. června 2013

Důvody proč máte stále celulitidu



1)      Používání velkého množství kosmetiky
-         sprchové gely, tělová mléka, zpevňovací krémy. To vše vám ubližuje, místo aby to plnilo svou zeštíhlující funkci. Na mytí doporučuji sůl/cukr trochu smíchat s olejem (olivový, kokosový), po sprše se mažu kokosovým olejem (rychle se vstřebá a vyživí kůži). Kdo má strie a jizvy, může si v lékárně koupit tobolky s vitamínem E a smíchat je s koksákem.

2)      Nevhodné oblečení
-         nejedná se jen o příliš upnuté džíny, které brání cirkulaci krve, ale také o nekvalitní oblečení z „levných“ továren v Číně. Výrobci (příliš) levného oblečení používají při zpracování bavlny chemikálie, aby se celý proces urychlil. Tato chemie už v látce zůstane a pak se nenápadně přenáší i do těla, kde zanáší lymfatický systém. Velké obchodní řetězce podepsali úmluvu (marks+spencer, CA atp.), že tyto chemikálie nebudou používat

3)      Parfémy
-         voňavky a parfémy působí na čichové vjemy. Existuje teorie, že zvyšují hladinu estrogenu a tudíž zhoršují celulitidu. Pokud chcete vonět, používejte raději esenciální oleje nebo parfémy na přírodní bázi.

4)      Příliš ženského cvičení
-         posilování, HIIT tréninky, funkční tréninky, crossfit…to vše útočí na celulitidu lépe než zumbička a aerobic. Protože tkáň se při posilování zpevňuje, a svaly jakoby masírují celulitidu zevnitř.
-         Velký mýtus je, že běh celulitidu zhoršuje. TOTO NENÍ PRAVDA! Běh venku, nikoliv na pásu, zlepšuje prokrvení kůže, spalování tuků a posiluje shlavně spodní část těla. Proto je to vyloženě pohyb vhodný proti celulitidě.

5)      Nevhodná dieta
-         výrazné snížení příjmu tuků a zvýšení příjmu sacharidů, kůži, a celému tělu nesvědčí. Když snížíme příjem tuků, začne nám špatně fungovat hormonální systém. Nejen že ženy, které jedí nízkotučně nemohou otěhotnět, ale také mají větší sklon k tomu mít celulitidu, přestože jsou štíhlé.
-         Stejně tak výběr „zdravých potravin“ které mají naprosto nevhodné „chemické“ složení (bebe sušenky). To už si raději dejte doma upečenou buchtu. Používejte základní suroviny a z nich tvořte svůj jídelníček. Kvalitní kváskový chléb (žitná+pšeničná mouka+kvas+voda) je lepší než tzv.celozrnný rohlík (3druhů mouky, semínka, barviva, škroby, bramborové vločky, látky zlepšující mouku, vitamíny, kyselina askorbová tec.). Všechny tyto látky rohlíku jsou pochybného původu.
-         Výzkum zjistil, že lidé, kteří jedli méně mléčných výrobků, měli také méně celulitidu

6)      Inzulínová rezistence
-         tohle je nadlouho. Doporučuji přečíst tento článek. Časté výkyvy hladiny inzulínu, mimo jiné, ničí pleť.

7)      Blbý pitný režim
-         prolíváte se vodou několikrát denně, jak vám radili, a ta mrcha ne a ne zmizet. Ono totiž nadměrné pití zatěžuje orgány. Takže to chce umírněně.

8)      Pozor na sóju
-sója je přírodní fytoestrogen, nehledě na to, že je geneticky modifikovaná, a kdo ví, co to s člověkem vše dokáže udělat.

9)      Antikoncepce
- tak tady je to jasné. Antikoncepce-pilulky, tělísko, je zlo. Ano je to můj názor. Ale parovinu, mimo jiná negativa, způsobuje celulitidu. Nehledě na to, že je močí estrogen vypuštěn do přírody, čističky vod ho nedokáží filtrovat, a působí tudíž i změny v přírodě (rybí říše). Pijí ho i naši muži ve vodě. Srry, chlapi L

Shrnu to:
-         naším cílem je tedy snížit hladinu estrogenu. Neznamená to, že bychom byly méně ženy, že by nám začaly růst vousy a bicepsy.
-         Nejlepší způsob jak toho dosáhnout je silový trénink, přirozené čisté jídlo a nepoužívat chemické prostředky na své tělo.

moje před a po, omlouvám se za sníženou kvalitu fotky
Jak snadné ;-)

neděle 23. června 2013

Olomoucký půlmaraton 2013

Tak už to mám za sebou. Člověk sedí na židli u počítače, a nebýt medaile a údajů z Garminu, tak si snad myslí, že se mu vše zdálo.
Byl to můj první půlmaraton.
Pepa-Team 
Vstávala jsem ráno už v 5,30 (děti), uvařit oběd, nachystat se a vyjeli jsme ve třech (Petra Schwarzová, můj muž a já). Cesta ubíhala rychle, zaparkovali jsme blízko Expa a šli si vyzvednout startovní číslo. Příjemné bylo, že na dámská startovní čísla nebyla řada, a tak jsem za chvíli držela v ruce číslo, batoh+tašku plnou "dárků" (žvýkačky, náplast, tyčinka, vzorek pracího gelu, poukázku na občertvení a spoustu létáčků).
Byli jsme domluvení na setkání s kamarádem z Olomouce, tak jsme u něj poseděli na terase, což mě rozptýlilo natolik, že jsem ke startu dorazila až v 18:45, bez strečinku a rozklusání se.
Měla jsem být v koridoru na čas 2:30, ale naštěstí jsem se přidala k vodičovi na čas 1:50 a když nás chtěli vrátit zpět (bylo nás víc takových), tak se nás ostatní běžci zastali.
U startu měl moderátor velice burcující projev, do toho hrála hudba z Rockyho a v 19:00 jsme se začali všichni sunout kupředu. Lidé se ale příliš nemačkali, nestrkali, bylo to fajn.

Běžela jsem tedy ve skupině s vodičem Zdenou na 1:50 a zpočátku jsme běželi velice pomalu, a v hlavě jsem si stále opakovala: no tak trhni se, běžíme pomalu-ne, buď rozumná-je to vodič, ví co dělá. Bohužel asi kolem 4km jsme měli ztrátu 1 minutu oproti plánu, takže Zdena začal zrychlovat, tudíž jsme běželi tempem 12:40, což je na začátek celkem rychlé. Ale atmosféra byla výborná, tak se držela i za těchto zvláštních podmínek.
Pak jsem si musela odskočit na malou, což je pro ženy na maratonu celkem obtížné. Kvůli tomu mi celá skupina, s vodičem, někdy na 8km "utekla", a přestože jsem 9.km měla za 4:55 nepodařilo se mi je dohnat, ač byli na dohled.

To mě trochu mrzelo, ale nechtěla jsem se tím nechat nijak oslabit, tak jsem si pustila mp3, která mě naštěstí povzbudila. Stejně tak jako diváci v okolí trati. Tolik nadšených, od srdce fandícíh lidí, jsem snad nikdy neviděla, Olomoučáci jsou fakt perfektní publikum. Během celého závodu jsem si dohromady "dala placáka" bezmála s 50 dětmi, co různě stály u trati, a nastavovaly ručky.
Co se týče občerstvovaček bylo jich fakt bohatě, bleskově doplňované dobrovolníky. Na každé jsem si vzala dva kelímky vody, před během jsem si dala chia semínka , takže mi voda "neškrunkala" v břiše. Druhým kelímkem jsem se celá polila-naschvál samozřejmě :-D. Zkusila jsem i banán, ale ten proště nešel spolknout, takže jsem nic celou dobu nejedla, kromě žvýkačky s kofeinem. Také mě trochu pobavili lidi, co do sebe cpali gely už na 8 kilometru.

Pak už jsem byla na 15 km, koukla jsem na hodinky a... perfektní čas 15km/ 1:18 přesně podle plánu, vjelo do mě nadšení, cítila jsem tu blízkost cíle, ale po chvíli mě dostal do úzkých pohled na "odpadlíky". Člověk ležící na zemi, v péči záchranářů, skučící, mimo sebe a celý pozvracený, další dva co se zmateně motali kolem svodidel, a po nich za dalších 500 metrů dva, postupně, v sanitce.
To byla věc, která mě psychicky dostala docela dolů.
Od té doby jsem zpomalila, protože jsem se bála. Člověku se začnou hlavou honit různé myšlenky...Ale ty jsem nakonec vytěsnila, a pomaličku běžela do cíle, pohodovým tempem, kdy mě akorát bolely kotníky z kočičích hlav na kterých jsem běžela poprvé.
V cíli jsem nebyla unavená, bylo mi skvěle, i když jsem se nedostala na 1:50, ale po všech peripetiích co mě na cestě potkaly jsem byla vděčná, a hlavně mi pak nebylo vůbec zle. Výsledný čas byl tedy 1:53:41. Dala jsem si kofolu, dostala medaili, v cíli ještě tašku s výživou od sponzora Nutrend, a šla jsem za ostatními.
Pak jsme ještě měli minipárty s pivem a lahví vína, a v 0:40 jsme byli doma. Hup do postele, sprchy byly po cestě :-D
BIG SMILE :-D :-D :-D


Jak to shrnout? Všem děkuji, cítím opravdu velkou vděčnost, a to je asi můj momentální nejsilnější pocit.

Časy z Garminu

úterý 11. června 2013

Potraviny, které běžcům a sportovům mohou pomoci v lepších výkonech

Chtěla jsem se podělit o "tajemství" doplňků, které používám. Dříve by to možná byl protein, BCAA, kartnitin a jiné. Ale už dlouho se snažím jít nechemickou cestou. Takže hledám nějaké ekvivalenty těchto výrobků.

  • Chlorella od Greenways*
  • Zelený ječmen Greenways*
- jsou to takové ty zelené potraviny, má to hodně výživných látek, detoxikuje to, urychluje regeneraci...detailní informace se dají najít na internetu. Důležité je, aby jste nekupovali to nejlevnější na trhu, ale investovali do provařených značek.
  • Mořské řasy
- je jich spoustu druhů a je dobré je střídat, stačí trocha do polévek. Třeba jedna lžička nori denně dělá zázraky s pletí.

  • Klíčená semínka a raw food/syrová strava/vitariánství
- až takový doplněk stravy to vlastně není, ale mě to dost pomáhá nadopovat energií. Co si budeme povídat jíme hodně "mrtvého jídla" od zvířat přes zprocesované jídlo (processed food). Věřím že tohle jídlo už v sobě nemá po všech těch úpravách téměř žádné živiny. Proto uděláte jen dobře pokud si dáváte co nejvíce syrové stravy, klíčených rostlin, zvláště v období jaro/léto.
  • Chia semínka Livefood
- zase si toho hodně můžete načíst na netu. Pro běžce a sportovce jsou důležité hlavně v létě nebo při delších výbězích, jsou totiž gelovité a udržují vodu v těle. Tudíž pak neztrácíte tak rychle tekutiny a tělo s nimi lépe hospodaří. Udržují také stabilnější hladinu cukru v krvi.
  • Listy bylin a rostlin
- opět syrová strava. Přorozeně rostoucí byliny tělu jen prospějí, i když jsou hořké. V potravě máme málo hořké chuti, a tyhle věci podporují vnitřní orgány. Takže s chutí do nich, pivo to všechno nepokryje!
  • Alveo od Akuna*
- na alveo nedám dopustit, i když je to dražší doplňek už párkrát mě dostalo do kondice. Je to směs výtažků bylin a šťáv. Naprosto vás nadopuje energií, všechny ty věčně nevyspané matky vyčerpané péčí o děti a lidi co mají těžkou práci, plnou stresu. Super pro rychlou rekonvalescenci po nemoci.
  • Probiotika Akuna*
- všechny activie a actimely jsou blbost . Stejně tak všechna probiotika na trhu. Jako jediná probiotika mají tahle od Akuny 20 miliard jednotek. Věřte že až doberete antibiotika, určitě je oceníte a poznáte jak vám vlijou sílu do střev :-D. Jiné nemá smysl kupovat, nefungují.
  • Goji (Kustovnice)
- rostlina mládí, vitality. Kdo nezná načte na netu.
  • Kakaové boby Livefood*
- takové kafe na cestu, beru je když mám hodně práce a potřebuji povzbudit ;-)
  • Acai berry
Používám produkty Acaico* od firmy Acai mania. Jejich nanuk je velice dobrý, ale ještě raději mám jejich dřeň, z které se dají udělat různé koktejly nebo zmrzliny. Přijde mi, že je i finančně přístupnější než nějaké prášky, a je fajn, že vidíte, že tam opravdu plody acai jsou. Je v kombinaci s guaranovým sirupem, takže docela nabudí.


Samozřejmě neužívám vše najednou :-D. Ještě chystám testovat spirulinu, maca prášek a baobab. Časem zase napíši review.
Samozřejmě záleží na konstituci člověka, co jiného nabudí, může druhého dostat do kolen, protože jeho tělo je třeba "zimomřivé" a syrová strava by ho ještě více ochladila (jak říká moje mamka). Navíc například horkokrevným typům raw jídelníček vyloženě prospěje. Ulehčí tělu aby se nemuselo "chladit" takže bude více energie na jiné věci.

* Bohužel tento příspěvek NENÍ sponzorovaný firmami uvedenými výše.Uvádím konkrétní produkty konkrétních firem, protože je mám vyzkoušené, že jsou nejlepší.

pondělí 10. června 2013

Paleo trénink



kdysi dávno z focení pro insportline (foto: Marian Mrózek)
 Po 3 dnech volna bez běhání z důvodu akutní únavy jsem se ráno probudila doslova vibrující energií. Bylo jasné, že je síla na nějaký "tvrdší" trénink, takže při své klasické trase jsem zároveň sbíhala a vybíhala val, který vede od cyklostezky k řece. Podařilo se mi to asi 15krát a nohy dostaly své. K tomu teda pořádný pařák už takhle brzy ráno.

K nadpisu článku, vím, že dlouhotrvající běh není paleo-v paleu se uznávají hlavně sprinty. Ale zase na druhou stranu jsem využívala přírodu coby přirozené cvičební náčinní. Takže běhy z kopce do kopce, zvedání těžkých klád a běhy ve vodě jsou vždy perfektní bonus navíc pro vaší fyzičku!!!!

Nehledě na to, že pro běžce je vždy super si vyběhnou nějaký ten větší kopec ( v mém případě třeba Lysá hora), protože pak přestanete remcat, když narazíte v závodě na nějakou ne úplně rovnou trasu.

data,časy a délka zde

sobota 1. června 2013

Běh na Lysou horu 1.6.2013



Předem se přiznám k jedné věci, když mi bylo asi 12 let a šla jsem poprvé na Lysou horu, sekla jsem se nejspíše v půlce a odmítla nahoru vyjít.
Tento příběh je tedy o tom, kterak puberťák vyrostl ještě do většího puberťáka a onu Horu zdolal během.
9,7 km trasa při získané nadmořské výšce 989m. A můj první horský běh, zvlášť do takového kopce.
Nebudu vás napínat až taková hrůza to nebyla.
Bylo to celkem stále do kopce, co se dá čekat při běhu do vrchu.
Nejjednodušší bylo, udělat s tělem hned zpočátku domluvu, chvíli poběžím, chvíli půjdu a budeme spokojení.
Počasí bylo absolutně dokonalé, ráno napršelo, ale při běhu už nepršelo a bylo příjemně zataženo, hezky chladně.
Bohužel kolem 7 km mě začaly chytat křeče do lýtka, tak jsem musela trošku protahovat, čímž jsem ztrácela čas, ale přiznám se, bylo mi to jedno, neboť jsem na čas a „závodně“ neběžela, chtěla jsem si opět užít příjemný výlet a krásnou přírodu. A hlavně ten skvělý výhled.
Závod byl dobře zorganizovaný, po překonání druhé sjezdovky, a vytouženého cíle, jsme dostali vynikající ovoce a nějaké to sladké pečivo.
Pak jsme vyrazili, už rychlejším během, dolů. Lukáš vybral příjemnou trasu pro seběh, ale to už jsem na nějaké měření času nepomyslela, tudíž ho nemám zaznamenaný. Dole kofola, kofola a zase kofola. Super pozávodní pití, řekla bych :-D

Nemám nějaký detailní popis trasy, vše můžete vidět na mapě, celou dobu běhu jsem s cítila příjemně a i když to bolelo, tak se to dalo v pohodě vydržet.